Caritas Frivilligcentral

 
Hem

Vad är Caritas?

Om Frivilligcentralen

Arbetsboken

På gång just nu

Bli volontär

Kontakta oss

Länkar
Florence
Kraftkällan

Angereds-resursen

Bergsjön

Time-Bank

Trappan

Caritas Frivilligcentral
Bergsgårdsgärdet 69
tel: 46 40 04

Öppet:
måndag - torsdag
9 - 17
fredag 9 -15

Stöd Caritas arbete för en rättvis värld!
Bli volontär eller hjälp oss med en gåva.

Pg 450 29 14 - 7

 

 

 

Det goda livet i Hjällbo

Arbetsbok 2

En sammanställning av svaren från Arbetsböckerna på Bergsgårdsgärdet - låghusen, Sandspåret, Båtsmansdalsgatan och Herregårdsgärdet

Bergsgårdsgärdet-låghus (pdf)

Båtsmandalsgatan (pdf)

Herrgårdsgärdet (pdf)

Sandspåret (pdf)

 

Inledning

Vadååå en Arbetsbok? Det var med denna fråga jag möttes när jag under år 2000 försökte med stor energi och entusiasm aktivera föreningar, Hjällbobostaden, Hjällboforums styrgrupp och deltagarna vid Frivilligcentralen för Arbetsboksmetoden. Till svar fick jag att en sådan metod fungerar inte i Hjällbo med de människor som bor här eller så fick jag ett förstrött leende. Bland några föreningar fanns ett intresse men för ett aktivt deltagande fanns hinder såsom brist på ekonomi, bristande kunskaper i svenska språket och ovana arbetsformer.
Men efter ett drygt år lossnade det! Caritas ansökan till Hjällboforum för Arbetsbok 1 ”Det goda livet i Hjällbo” beviljades.
Arbetsboken är ett verktyg, en metod för att nå projektets mål som är följande:

  • Att stärka den sociala gemenskapen, öka de boendes delaktighet och solidaritet mellan de etniska grupperna i lokalsamhället.
  • Att återge de boende självkänsla och inflytande, dels ett egenvärde som skydd mot ytterligare försämringar i livskvalité.

Vårt arbete med Arbetsboken ”Det goda livet i Hjällbo” bygger på mångas deltagande och inflytande – att mobilisera de boendes egna resurser genom studiecirklar, självhjälpsgrupper, volontärinsatser, nätverk, arenor för mångkulturella mötesplatser och den demokratiska dialogen. Detta innebär att de boende tar möjligheten att föra en dialog utifrån sina egna erfarenheter. 
Vårt arbete startar i människors vardag och bygger på de boendes erfarenheter i syfte att mobilisera förmågan att själva och tillsammans med andra hantera livets påfrestningar. Det demokratiska inslaget är, att de boende själva formulerar såväl behov som åtgärder. De insatser som skall möjliggöras bygger på de närvarandes erfarenheter. På gemensamt arbete och i solidaritet med de olika insatser som utförs till det gemensammas bästa.

Hur har vi arbetat?

 I oktober 2002 var vi klara med en Arbetsbok 1 för Skolspårets 618 lägenheter. Vid julen var såväl utdelning som insamling klar.

 

Antal lgh

Antal böcker

Procent

Skolspåret

618

167

27%

I mars 2003 delades Arbetsbok 2 ut på Skolspåret. Under våren arbetade flera grupper med teman som lokal utveckling, demokrati och folkhälsa. Vid Hjällbo-Kalaset i maj månad på Hjällbo torg presenterades Arbetsbokens resultat i en utställning, tryckning och försäljning av T-tröjor med kommentarer från Arbetsboken.

Hösten 2003

Nu var det tid för att gå vidare i vårt arbete med Arbetsboken ”Det goda livet i Hjällbo”. Denna gång var det Bondegärdet, Hjällbo Lillgata, Bergsgårdsgärdet (höghusen) som stod på tur med totalt 742 lägenheter
Vi hade många möten för att samtala om de teman som skulle vara med i Arbetsbok 1. Det var extra viktigt att ta vara på den kritik som kom från en del hyresgäster på Skolspåret. Kritiken bestod bl.a. i att:

  • För många teman och därmed frågor
  • Vissa frågor var för privata
  • Två teman kan tas bort; kulturarv och flyktingskap och exil.

Vi ändrade i Arbetsboken och det blev ca 20 frågor mindre och kapitlen kulturarv och flyktingskap och exil togs bort. Istället la vi till temat ”Att bo och leva i Hjällbo. 

Vi startade på Bondegärdet, Hjällbo Lillgata och höghusen på Bergsgårdsgärdet med att knacka dörr till 742 lägenheter. ”Dörrknackarna” arbetade i fem lag med två personer i vardera lag med ansvar för ett visst antal lägenheter. Varje lägenhet har besökts tre gånger för att få en maximal möjlighet till en kontakt öga till öga. Om dörren inte hade öppnats vid tredje besöket stoppades Arbetsboken och flygblad med information i brevlådan. Vid insamlandet av Arbetsböckerna besöker vi varje lägenhet två gånger och det är alltid samma ”dörrknackare” som går till sina ”boende”.

Resultatet var följande:

 

Antal lgh

Antal böcker

Procent

Bondegärdet

398

91

23%

Hjällbo Lillg

222

57

26%

Bergsgårdsgärdet

122

64

52%

Efter sammanställningen av Arbetsböckerna bjöd vi in, genom affischer och flygblad, till ett flertal möten för att samtala kring Arbetsbokens teman och resultatet. Till dessa möten har vi haft medverkan av idéellt arbetande tolkar eftersom Arbetsbok 2 har endast funnits på svenska. Ur dessa möten har ett flertal engagerade boende startat temagrupper runt barn- och ungdomars villkor i Hjällbo och kulturmöten.
Under våren 2004 påbörjade vi den sista delen med Arbetsboken på Sandspåret, låghusen på Bergsgårdsgärdets , Herregårdsgärdet och Båtsmansdalsgatan. Det är totalt 933 lägenheter i flerfamiljshusen och 106 radhus.
Några förändringar i teman eller frågeställningar görs inte i Arbetsboken. Däremot i avsnittet Folkhälsan och social samhörighet tillförs tre frågor runt; ”Har du kommit till Sverige som flykting/ invandrare”?
I mitten av maj började vi att knacka dörr och användes av samma arbetsformer som tidigare och som nu är väl förankrade i oss ”dörrknackare”. Vi vet att vi kommer att mötas av förvåning, nyfikenhet, likgiltighet, misstro och stängda dörrar men framförallt har vi mötts av vänlighet. Vi känner en stor trygghet i våra erfarenheter från övriga kvarter i Hjällbo. Vi vet, att majoriteten av de boende som öppnar sina dörrar är goda människor, som bjuder oss på frukt, te och kakor och som har stora bekymmer om våra trötta ben och fötter.
Dagen innan midsommar hade vi samlat in alla Arbetsböcker. Resultatet blev följande: 

 

Antal lgh/radhus

Antal böcker

Procent

Sandspåret

433

86

20%

Bergsgårdsgärdet

500

116

23 %

Herregårdsgärdet

52

27

52%

Båtsmansdalsgatan

54

24

44%

För oss som aktivt arbetat med utdelning, insamling och sammanställning av Arbetsböckerna har det varit en omväxlande resa fylld av glädje, tacksamhet och respekt. Genom att få möta er alla och att få ta del av de svar ni lämnat har ni lärt oss mycket. Det är en förmån och en glädje att få ta del av era erfarenheter och kunskaper om livet i Hjällbo.
Vad som nu kommer att hända med tankar, reflexioner, kommentarer är helt  beroende på dig och dina grannars engagemang till att öka er delaktighet och solidaritet för det gemensammas bästa i Hjällbo.

Tack!

Ett mycket stort tack till alla er som har öppnat era dörrar för oss ”dörrknackare”. Alla ni som har fyllt i, lämnat synpunkter och förslag i Arbetsbok 1 ”Det goda livet i Hjällbo”.
Ett varmt tack också till er som har översatt Arbetsbok 1 till följande språk: arabiska, bosniska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska. Därefter har ni översatt de insamlade Arbetsböckerna till svenska.
Ett tack till Hjällboforum som med stöd av Storstadssatsningen har bidragit ekonomiskt till Arbetsboken.
Till sist, ett hjärtligt tack till er alla som har deltagit i utdelning, insamling och bearbetning av Arbetsbok 1. Med hjälp av ert engagemang, er energi, er glädje som blev till en gemensam kraft har vi lyckats med att besöka samtliga 2 300 lägenheter i flerfamiljshusen och de 106 radhusen.

Projektet

För att finansiera Arbetsboken har Caritas erhållit pengar från Storstadssatsningen ur det Lokala utvecklingsavtalet Målområde 3 som handlar om lokal utveckling, demokrati och folkhälsa.
Projektledare är Gun Holmertz – samordnare på Caritas Frivilligcentral Bergsgårdsgärdet 69. Caritas är Katolska kyrkans organ för socialt arbete i Sverige och Bistånd- och utvecklingsarbete i Syd.
Följande medarbetare har arbetat med Arbetsboken: 
Madlin Krabit, Alexandra Wedin, Nimo Adam Lord med dottern Anisa, Poran Sahami, Alexandra Kebreayl, Kepsera Jakupovic samt övriga volontärer, praktikanter och medarbetare vid Caritas frivilligcentral.

 

Leve Hjällbo, med dess mångfald av Människor!

Kontakta:
Gun Holmertz, Caritas Frivilligcentral, tfn: 031 – 46 40 04, mobil: 0707 57 53 27

 

OBS! Sammanställningen av Arbetsböckerna från Skolspåret, Hjällbo Lillgata, Bondegärdet och Bergsgårdsgärdet - höghusen finns endast i pappersformat.
Kontakta Caritas för mer information.